Ukjent

Av Bjørn Hegranes (1970)

Om kunstverket

Stort triptych verk av Bjørn Hegranes. Kjøpt inn i forbindelse med åpningen av Flora Samfunnshus på en salsutstilling arrangert av Flora Kunstlag 14. januar, 1979.


Landskapet på Vestlandet spiller en vesentlig rolle i Hegranes sine bilder. I de tidlige grafiske arbeider og malerier var motivene identifiserbare til bestemte landskaper, oftest fra området rundt Florø, og ofte med havet som et vesentlig element. Senere, og særlig i materialbildene, er motivene bearbeidet i retning av et mer abstrakt billedspråk, med en lyrisk-dramatisk stemning. I de tidlige grafiske arbeider, raderinger og aquatinter, vises hans sans for teksturer og håndverksmessige kvaliteter. Dette er videreutviklet i materialbildene, som preges av en stram og behersket bruk av materialeffekter, ofte strie og andre tekstiler, og en begrenset, men kraftig koloritt.

(Kilde: https://nkl.snl.no/Bj%C3%B8rn_Hegranes)

Bjørn Hegranes (1926-2011) frå Florø. Grafikar og målar. Utdanna m.a. på Vestlandske Kunstakademi og har hatt fleire studieopphald i europeiske land. Han debuterte på Vestlandsutstillinga 1947, og har delteke der og på Statens Haustutstilling fleire gonger. Representert ved fleire kollektivutstillingar kringom i Europa og Canada, m.a. gullmedalje på grafikkbiennalen i Firenze 1970. Representert i Nasjonalgalleriet og i fleire norske og skandinaviske galleri.
Hegrenes har fleire bilete på Fylkessjukehuset i Florø, og er elles innkjøpt av Sogn og Fjordane Kunstnarsenter og Fylkesgalleriet i Sogn og Fjordane.
I 2007 gav Hegranes eigedomen Jotunet ved Storåsen i Florø til Kystmuséet. Gåva omfatta fleire antikke bygningar og ei stor samling måleri og grafikk.

Kjelder
Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane
Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001-2014).
Publisert digitalt etter avtale med NRK 2014.
Artiklane i fylkeleksikonet blir dessverre sjeldan oppdaterte, grunna manglande ekstern finansiering etter at Allkunne tok over artiklane frå NRK. Meld gjerne frå om feil eller manglar til allkunne(a)allkunne.no.
Sist oppdatert: 21.10.2011 (Se: https://www.allkunne.no/framside/biografiar/bjorn-hegranes/1898/77041/)

Relaterte artikler