Ukjent- Rognaldsvågen

Av Harald Seim

Om kunstverket

Bildet viser den ytre vågen på Rognaldsvågen på øya Reksta i Kinn kommune og bildet er veldig fargerikt i forhold til mange av Seims andre kunstverk, ifølge Kurt Brendø fra Flora Samfunnshus.

Harald Seim var landskapsmaler og bosatt på Kinn i Flora kommune (nå Kinn kommune).
FØDT: 9. juni 1882, Seim gård, Alversund
DØD: 14. februar 1975, Sandane
(Kilde: https://nkl.snl.no/Harald_Seim)

Harald Seim (1882-1975) var ein viktig sunnfjordkunstnar, med ein stor og allsidig produksjon. Han var fødd på Seim i Nordhordland og kom til øya Kinn ytst i Sunnfjord som fjortenåring.
Mange av dei mest kjende norske kunstmålarane på 1800-talet måla bilete frå Kinn. Dette kan ha inspirert Seim, som i ungdomen tok til å måle. Han var i 1909 ein av dei første elevane ved Statens Kunstakademi i Kristiania, med Christian Krohg som lærar. Seim debuterte på Høstutstillingen i 1912. Bileta hans av kystnatur og sjøfuglar vekte oppsikt på ei rad utstillingar i Bergen og Kristiania. I 1921 var han på studiereise til Paris.
Harald Seim var aktiv kunstmålar heile livet og laga fleire tusen oljemåleri og akvarellar. Han måla mykje i Florø og elles i Sunnfjord, i Sogn og i Nordfjord - då særleg i Ålfoten og Hyen. (Kilde: Selja forlag, https://selja.no/produkt.php?id=39)


Ifølge forfatter Magnus Helge Torvanger som har skrevet boken ''Harald Seim: Kunstmålaren frå Kinn,'' (Selja forlag) om Seim, '''Han er mest kjend som ørnemålaren. Han likte å måle motiv der havbåra bryt mot land og med eit yrande fugleliv av ærfulg, måsar og ørnar. Elles er det det kanskje bileta som hang på Nordals Kafe fram til ut på 1970-talet som kanskje er mest kjent. Det eine viste storsildfisket i Hellefjorden på 1930-talet og det andre var av naturen ved Fessene i Storbotn-vassdraget i Norddalsfjorden.''
(Kilde: Firdaposten, https://www.firdaposten.no/lokalnytt/sokjer-etter-seim-historier/s/1-53-7324092)

Relaterte artikler